SVET24: Predimenzionirani in nepregledni predpisi dušijo slovensko ekonomsko svobodo

Posted by in V medijih 18 Sep 2017

Obstajajo takšne in drugačne lestvice. Na lestvici ekonomske svobode je Slovenija napredovala za tri mesta in zasedla 73. mesto.

Največ ekonomske svobode uživajo prebivalci Hongkonga, sledita mu Singapur in Nova Zelandija. Najbolj ekonomsko svobodna evropska država je Švica na četrtem mestu, medtem ko se je med državami EU najvišje uvrstila Irska, ki se je letos zavihtela na peto mesto.

Slovenija je letos prejela oceno sedem od 10 možnih točk in se tako med 159 državami uvrstila na 73. mesto. Najvišje, na četrto mesto, se je uvrstila pri kriteriju trdnosti valute (9,8 točke). Glede na pravni sistem in lastninske pravice je dosegla 45. mesto (7,9 točke), pri kriteriju regulative 93. mesto (6,8 točke). Najslabše se je odrezala pri obsegu paradržave, kjer je zasedla 151. mesto (4,2 točke).

“Ob neučinkoviti in razbohoteni porabi sektorja država nam v Sloveniji ekonomsko svobodo najbolj kratijo predimenzionirani in nepregledni predpisi. Nujno bi bilo odpraviti odvečne administrativne ovire poslovanja tako za državljane kot za podjetja in nadaljevati z deregulacijo trga dela s ciljem večje prožnosti,” je ocenila predsednica Visio instituta Tanja Porčnik. Če bi to nadgradili z znižanjem obdavčitve dela, bi v Sloveniji ne samo zajezili prekarstva, temveč tudi vdihnili nov veter v jadra gospodarstva, je prepričana.

Porčnikova je ob tem poudarila, da vlada na področju ekonomske svobode stopica na mestu, saj z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode. Nepripravljenost oblasti za strukturne reforme in s tem povečanje ekonomske svobode se bo predvidoma nadaljevala v prihajajočem letu, ko se bo oblast pripravljala na državnozborske volitve.

“Zgolj špekuliramo pa lahko, ali bomo po volitvah dobili vlado, ki bo razumela, da je večja ekonomska svoboda nujni pogoj za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, dolgoročno gospodarsko rast, ter tako povečanje blaginje in blagostanja Slovenk in Slovencev,” je dodala.

Zadnjih 10 mest na lestvici ekonomske svobode letos zasedajo Iran, Čad, Mjanmar, Sirija, Libija, Argentina, Alžirija, Kongo, Srednjeafriška republika in kot zadnja Venezuela.

Poročilo temelji izključno na javno dostopnih podatkih, objavljenih v mednarodnih organizacijah, kot so Svetovni gospodarski forum, Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad, Evropska banka za obnovo in razvoj, Združeni narodi in Svetovna trgovinska organizacija.

Ker se podatki v določenih državah objavijo z večletno zamudo, poročilo ekonomsko svobodo sveta meri z dveletnim zamikom. Letošnje poročilo prikazuje stanje v letu 2015. V njem je razvrščenih 159 držav in ozemelj, medtem ko na lestvici ni mogoče najti držav, kot so Afganistan, Irak, Kuba in Severna Koreja, saj za njih ni bilo mogoče pridobiti zadostnega števila podatkov.

Vir: Predimenzionirani in nepregledni predpisi dušijo slovensko ekonomsko svobodo, Svet24 (18.9.2017).

Post a comment