SVET24: Kje v EU je največ svobode glede življenjskega sloga? Kje je Slovenija?

Posted by in V medijih, Zdravstvo 10 May 2017

Države Evropske unije vse bolj regulirajo življenjski slog državljanov na področju pijače, hrane, alkohola in cigaret. Katera država je najbolj liberalna, katera najbolj zaščitniška? Kje je Slovenija?

Danes objavljeni indeks paternalizma (Nanny State Index) kaže, da je med državami, ki so postale bolj zaščitniške, tudi Slovenija. Med članicami EU se je z lanskega 16. mesta letos povzpela na 11. mesto. To pomeni, da v večji meri omejuje in obdavčuje življenjski slog državljanov pri uživanju pijače, hrane, alkohola in cigaret. Pri alkoholu je na 10. mestu, pri hrani in sladkih pijačah na 12., glede elektronskih cigaret je na 15., pri tobačnih izdelkih pa na 17. mestu med članicami unije.

Najbolj liberalne članice unije na področju življenjskega stila državljanov so Češka, Nemčija, Slovaška, Luksemburg in Nizozemska, po drugi strani pa so Finska, Velika Britanija, Irska, Madžarska in Švedska najbolj paternalistične, kaže indeks, ki ga vsako leto objavlja Epicenter iz Belgije v sodelovanju s slovenskim institutom Visio.

Kot poudarjajo v institutu Visio, je ekspanzija paternalizma v letu 2016 med drugim posledica direktive EU o tobačnih izdelkih in prizadevanj nacionalnih regulatorjev, da omejujejo življenjski stil prebivalstva s ciljem izboljšanja njihovega zdravja. Med slednjimi omenjajo obdavčitev sladkih pijač v Belgiji, prepoved brezplačnega ponovnega polnjenja gaziranih pijač v Franciji ter uvedbo davka na vino in kavo v Grčiji.

Večja zaščita ne pomeni nujno daljše življenjske dobe

Analiza podatkov indeksa paternalizma sicer razkriva, da ni korelacije med paternalistično regulativo in pričakovano življenjsko dobo. Tako na primer države z obsežnimi predpisi porabe alkohola ne beležijo nižje porabe čistega alkohola na prebivalca, so še sporočili z instituta Visio.

Vir: Kje v EU je največ svobode glede življenjskega sloga? Kje je Slovenija? Svet 24, 10.05.2017.

Post a comment