SVET KAPITALA: Boste birokratom dovolili, da odločajo, kaj lahko jeste?

Posted by in V medijih, Zdravstvo 17 Jul 2017

Kakšno je danes vaše mnenje o časih, ko v trgovinah niste mogli kupiti kave, pralnega praška, kavbojk, čokolade milka? Menite, da so zdaj drugačni časi? Kaj pa menite o tem, da v trgovini ne morete več kupiti škatlice cigaret, na kateri bi bila le znamka proizvajalca, temveč prevladuje fotografija rakastih pljuč? Ali o tem, da v trgovinah kmalu ne boste več mogli kupiti plastične vrečke?

Kdo je glavni lobist? »Veliko omejitev pride iz bruseljskih institucij. Lobistične organizacije delujejo prek njih, zelo redko prek nacionalnih organov. Če spremenijo evropsko regulativo, to velja za celotno EU,« pravi Tanja Porčnik, predsednica Visio instituta, ki meri indeks paternalizma. Ta nam pove, kako zaščitniške so države do svojih državljanov in kako regulirajo življenjski slog državljanov glede njihove porabe hrane, pijače, tobaka in alkohola. Slovenija se je letos na tej lestvici, indeks je bil objavljen na začetku maja, povzpela na enajsto mesto med članicami EU. Lani je bila na 16. mestu. To pomeni, da država postaja vse bolj zaščitniška do državljanov ter z regulativo omejuje njihovo potrošnjo in način življenja.

Po besedah Porčnikove je najmočnejša lobistična skupina v Bruslju, ki zagovarja omejitve, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). »Ta organizacija dobiva denar za svoje kampanje od posameznikov, ki imajo predvsem svoj zasebni interes ali prepričanje, da je nekaj dobro za ljudi, zato jim bodo vsilili določene omejitve.«

Preberite več na: http://svetkapitala.delo.si/ikonomija/boste-birokratom-dovolili-da-odlocajo-kaj-lahko-jeste-2747 (17.7.2017).

Post a comment