SIOL.net: Ko se politiki namesto vas odločijo, da morate živeti zdravo

Posted by in V medijih, Zdravstvo 02 Aug 2017

Vse več paternalizma

Države vedno bolj omejujejo in obdavčujejo življenjski slog državljanov na področju uživanja pijač, hrane, alkohola in cigaret, kaže indeks paternalizma (nanny state index). Kar 22 od 28 držav Evropske unije se je na 32 indikatorjih letošnjega indeksa odrezalo slabše kot lani, vzrok pa gre iskati tudi v evropski direktivi EU o tobačnih izdelkih, ki je začela veljati maja 2016 in uvedla več prepovedi in omejitev.

Slovenija za pet mest slabše kot lani

Tudi pri nas se država vedno intenzivneje vmešava v življenje državljanov, saj se je Slovenija letos med 28 državami EU uvrstila na 11. mesto, kar je pet mest višje kot lansko leto. Slovenija najbolj posega na področje alkohola, od lani pa je najbolj zaostrila omejevanje na področju e-cigaret – nazadovala je za kar 13 mest.

Analiza podatkov Indeksa paternalizma kaže, da med vmešavanjem države v življenjski slog prebivalcev in pričakovano življenjsko dobo ni korelacije. Države z obsežnimi predpisi o uživanju alkohola ne beležijo manjše porabe čistega alkohola na prebivalca, enako velja za kajenje, pravijo raziskovalci Visio instituta, ki meri indeks paternalizma.

Celoten članek: Ko se politiki namesto vas odločijo, da morate živeti zdravo, Siol.net (2.8.2017).

Post a comment