REPORTER: Slovenija na lestvici ekonomske svobode na 73. mestu v svetu

Posted by in V medijih 18 Sep 2017

Na lestvici ekonomske svobode za leto je Slovenija zasedla 73. mesto med159 državami in ozemlji , sporoča Visio institute.

Visio institute je objavil letno poročilo o ekonomski svobodi v svetu. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom na lestvici napredovala za eno mesto in je izenačena z Indonezijo, za sosednjo Hrvaško pa zaostaja za eno mesto. Celotno poročilo in lestvico lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Na prvem mestu na lestvici je Hongkong, sledita Singapur in Nova Zelandija. Švica je s 4. mestom najvišje uvrščena med evropskimi državami, med članicami EU pa je v ospredju Irska, ki je na svetovni lestvici na 5. mestu.

Slovenija je prejela oceno 7,0 od možnih desetih točk. Za obseg paradržave je dobila oceno 4,2 (151. mesto v svetu), za pravni sistem in lastninske pravice 6,3 (37. mesto), za trdnost valute 9,8 (4. mesto), za svobodo mednarodne trgovine 7,9 (45. mesto) in za regulativo 6,8 (93. mesto).

»Ob neučinkoviti in razbohoteni porabi sektorja država nam v Sloveniji ekonomsko svobodo najbolj kratijo predimenzionirani in nepregledni predpisi,« opozarja predsednica Visio instituta mag. Tanja Porčnik. Odprava odvečnih regulacij bi ob znižanju obdavčitve dela v Sloveniji zajezila prekarstvo in vdihnila nov veter v jadra gospodarstva, je prepričana. Vladi očita, da na področju ekonomske svobode »stopica na mestu, saj z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode.«

Vir: Slovenija na lestvici ekonomske svobode na 73. mestu v svetu, Reporter (18.9.2017).

Post a comment