REPORTER: Prej ali slej bo Telekom prodan

Posted by in Gospodarstvo, V medijih 28 Jun 2015

Tekst: Jože Biščak, Reporter | Foto: Primož Lavre, Reporter

Propadli poskus prodaje Telekoma Slovenije ekonomist Anže Burger vidi kot delni uspeh zagovornikov privatizacije, saj se je pokazalo, da odlašanje s privatizacijo škoduje državi, davkoplačevalcem in celotnemu gospodarstvu. Zavrača očitke levice, da pomeni prodaja državnega premoženja izgubo suverenosti, saj je Slovenija suverenost izgubila s pretiranim zadolževanjem, spet pa si jo lahko pridobi s kupninami, s katerim se bo dolg zmanjšal. Velika težava, ki zelo obremenjuje gospodarstvo, je zanj v javnem sektorju in davkih. Javni sektor potrebuje veliko strukturnih sprememb, gospodarstvo pa nižjo obdavčitev. Vendar, kot pravi Burger, imamo za te spremembe neprimeren volilni sistem, ki bi moral biti vsaj delno večinski, da bi v državni zbor prišle samo tri, največ štiri stranke, to bi omogočilo sestavo bolj stabilne vlade.

Anze Burger, Reporter, 28.6.2015

V vodo je očitno padel še en poskus prodaje Telekoma Slovenije, tretji po vrsti. Kako gledate na to? Je to uspeh nasprotnikov privatizacije, neuspeh zagovornikov privatizacije ali kaj tretjega?

V bistvu je to delni uspeh zagovornikov privatizacije. Delni zato, ker bo vseeno prej ali slej prišlo do prodaje Telekoma Slovenije. To je tudi potrditev, da odlašanje s privatizacijo deluje v škodo države kot lastnice z zniževanjem kupnine, na račun zaposlenih v teh podjetjih z odlašanjem z razvojem in reorganizacijo in na račun celotnega gospodarstva, ker ima tako cincanje negativen vpliv na celotno gospodarstvo.

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike Burger poudarja, da bo za strukturne reforme potrebna sprememba volilnega sistema; spregovori o nerealnem pojmovanju javnega, ki je zmanipulirano s strani medijev; svari, da smo suverenost delno izgubili z zadolževanjem; opozarja na pomanjkanje sposobnih menedžerjev, ki bi znali dobro upravljati večja podjetja.

Vir: Reporter, Anže Burger: Prej ali slej bo Telekom prodan, 28. junij, 2015.

Post a comment