DELO: Borut Pahor posluša predvsem samega sebe

Posted by in Politični sistem, V medijih 14 Jul 2018

Avtor: Suzana Kos, Delo

Tanja Porčnik, podpisnica poziva desnih intelektualcev in predsednica Visio instituta, ki se ukvarja z ekonomskimi in strateškimi raziskavami, ocenjuje, da Pahorjevi svetovalci, četudi delujejo pro bono, niso le svetovalci na papirju. »Če naredim vzporednico z ameriškim predsednikom Trumpom, je v ZDA situacija vidno drugačna. Tim svetovalcev in njim podpornega osebja ameriškega predsednika je zelo številčen. Obenem je celoten svetovalni tim del osebja Bele hiše oziroma izvršilne veje oblasti, kar pomeni, da so to državni uslužbenci. V ZDA ne poznajo funkcije nepoklicnega funkcionarja z namenom svetovanja predsedniku države, med drugim tudi zato, ker je delo svetovalca predsednika ZDA vsebinsko zelo zahtevno, odgovorno, zahteva veliko predanosti in odrekanja na osebni ravni, je pa obenem to delo sanjska služba za najbolj ambiciozne in tiste, ki si želijo osebno krojiti politiko in javne politike ZDA,« opisuje Porčnikova.

V nasprotju s svetovalci predsednika Pahorja se najvišji svetovalci predsednika Trumpa dnevno pojavljajo v javnosti in medijih, argumentirajo mnenja, predloge ali ukrepe predsednika in njegovega kabineta. Izjemi sta predsednikova hči Ivanka Trump in zet Jared Kushner, ki jima primanjkuje strokovnega znanja in izkušenj pri analizah in izvajanju javnih politik, mednarodnih odnosih ali drugih področjih v pristojnosti države.

Tanja Porčnik, predsednica Visio instituta:

»V nasprotju s svetovalci predsednika Pahorja se najvišji svetovalci predsednika Trumpa dnevno pojavljajo v javnosti in medijih. Trump se od predhodnikov razlikuje tudi po tem, da ne glede na to, ali je mnenje njegovih svetovalcev slišano zunaj Bele hiše ali ne, sam v primerih, ko mnenje ali predlog svetovalca ni skladno z njegovimi osebnimi pogledi, le izjemoma prisluhne svetovalcu. Kar nekaj svetovalcev se je Trumpu zamerilo, ko so javno izrazili osebno mnenje, ki ni bilo identično predsednikovemu.«

Se pa Trump od predhodnikov razlikuje tudi po tem, dodaja sogovornica, da ne glede na to, ali je mnenje njegovih svetovalcev slišano zunaj Bele hiše ali ne, sam predsednik v primerih, ko predlog ali mnenje svetovalca ni skladno z njegovimi osebnimi pogledi, le izjemoma prisluhne svetovalcu. Kar nekaj svetovalcev se je Trumpu zamerilo s tem, da so javno izrazili osebno mnenje, ki ni bilo identično njegovemu. Tudi to je najverjetneje eden od razlogov, sklepa Porčnikova, za nepojavljanje Ivanke Trump v javnosti in medijih kot tudi za to, da med svetovalci ni več H. R. McMasterja in da bo najverjetneje kmalu po njegovi poti šel še vodja Trumpovega kabineta John F. Kelly.

Celoten prispevek je na voljo na Delo, Borut Pahor posluša predvsem samega sebe, 14.7.2018.

Post a comment